wie ben ik

Ilse

Ik ben veertiger, moeder van twee tieners én bevlogen contextueel therapeut, procesbegeleider en vertrouwenspersoon. 

Als kind hoorde ik wat niet gezegd werd en deed wat stilzwijgend verwacht werd. In mijn tienertijd ging ik flink puberen, ontstonden problemen en kreeg ik te maken met hulpverleners die slecht luisterden en ontwrichtende adviezen gaven. Op mijn 18e, na de Havo, koos ik bewust voor de opleiding maatschappelijk werk: ik zou het anders doen. Na mijn afstuderen in 2000 begon het leven pas echt.


Aan het werk

Op 22-jarige leeftijd begon ik, als vervanging bij ziekte, in een maatschappelijke opvang voor vrouwen, kinderen en gezinnen. Door werkdruk en onvoldoende ervaring, voelde ik me niet klaar voor dit werk en stapte over naar diverse administratieve functies. Leerzaam en vaak leuk, maar ik miste de ethische verbinding. In 2009 kreeg ik de kans terug te keren als maatschappelijk werker bij de Jeugdadviesteams in Utrecht. Inmiddels had ik twee kinderen (geboren in 2007 en 2009) en worstelde, met een nieuwe baan en kleine kinderen (2 en 0 op dat moment), met het vinden van balans.

Mijn eigen overtuigingen die ik door de ervaringen in mijn leven al vroeg eigen had gemaakt begonnen me parten te spelen. 

Ik maakte ruzie, reageerde onredelijk naar mijn jonge kinderen en veroordeelde mezelf daarna, wat leidde tot meer frustratie en boosheid. Zo bleef de vicieuze cirkel bestaan. De eerste stap terug naar mezelf zette ik dankzij een haptotherapeut. Ik leerde signalen (lichamelijke signalen, onzekerheden, kritische stemmetjes) opmerken, serieus nemen en omzetten in waardevolle informatie. Kort daarna startte ik de vierjarige opleiding tot contextueel therapeut bij Leren over leven. De inzichten hielpen me generatie-overstijgende patronen (intergenerationele overdracht) steeds beter (h)erkennen en doorbreken. Een cadeau voor mezelf én mijn dierbaren.

In 2015 stapte ik over naar het team Polarisatie en Radicalisering bij Gemeente Utrecht. Ik combineerde casuïstiek met deskundigheidsbevordering (professionals handvatten geven om radicalisering te signaleren). Bij deskundigheidsbevordering benadrukte ik het bewust worden van de bril waarmee professionals naar de wereld kijken en hoe dat hun werk beïnvloedt. Zie je de parallel? ;-)


Eigen praktijk

In de lente van 2021 kreeg mijn plan om een eigen praktijk op te starten, dat al sinds mijn opleiding tot contextueel therapeut speelde, steeds meer vorm. Ik schreef mijn bedrijf in bij de KvK en werk sinds begin 2022 in mijn praktijk nieuwe balans als contextueel therapeut, vertrouwenspersoon en procesbegeleider.

Blijven leren

Ik houd me al jaren met veel plezier bezig met het begeleiden van individuele en groepsprocessen. Als hulpverlener ben ik mijn eigen 'instrument' en vind ik het belangrijk om me professioneel en persoonlijk te blijven ontwikkelen. Dit doe ik via intervisie, supervisie en andere trajecten. Ook volgde ik opleidingen, cursussen en trainingen om verschillende benaderingen eigen te maken. Lees op deze pagina meer.


Werkwijze

Mijn vertrekpunt is nieuwsgierigheid naar mensen, hun emoties, drijfveren en behoeften, met vertrouwen dat iedereen in de kern 'het goede wil doen'.

Welbevinden draait vaak om balans: geven en ontvangen tussen mensen, je eigen balans in het leven, tussen rollen (partner, ouder, werknemer, vriend...), of in conflicten en complexe kwesties.

Spanning, stress, ruzie of onenigheid ontstaan vaak door een verstoorde balans tussen geven en ontvangen.

Met mijn fijngevoeligheid voor onuitgesproken onderstromen en systemische wijsheid help ik cliënten keuzes te maken die passen bij henzelf én hun dierbaren (partner, kinderen, ouders, vrienden, collega's). Zo herstellen we samen de balans van geven en nemen.

Het verdragen van ongemak, schaamte, boosheid, pijn en verdriet is hierbij waardevol. Wanneer het onbesprokene bespreekbaar wordt, kun jij weer in contact komen met jezelf of met anderen. Samen zoeken we naar jouw nieuwe balans.

Benieuwd? Neem vrijblijvend contact op.